Uporabni nasveti

torek, 16. februar 2016

Nasveti pri nakupu rabljenega mobilnega telefona

Dandanes je mobilni telefon naš nepogrešljivi spremljevalec na vsaki poti. Vsestranski mobilnik je zmogljiva prenosna naprava, ki je v praktično vsaki situaciji lahko zelo koristna, zato se je vsekakor pametno opremiti z zanesljivim telefonom. Pri tem pa se pojavi problem, saj je trg mobilnih telefonov nabito poln, cene pa pogosto tako pretirane, da se zdi življenje brez mobilnika celo bolj smiselna alternativa. Na srečo pa imate na voljo še eno možnost, ki predstavlja izvrsten kompromis – nakup rabljenega mobilnega telefona!

Nakup rabljenega mobilnika je smiselna izbira za tiste, ki bi radi nekaj prihranili, a želijo vseeno koristiti mnoge prednosti sodobnih pametnih telefonov. Ponudba rabljenih naprav je razmeroma široka, tako da bo vsak našel nekaj zase, a bodite pozorni, da na lovu za ugodnimi ponudbami ne zaidete v kakšno past! Predstavljamo vam tri nasvete, s katerimi se boste obvarovali pred nevarnostmi pri nakupu rabljenega mobilnega telefona.

1. Zaupajte le resnim oglasom in preverjenim prodajalcem

Iskanja rabljenega mobilnega aparata se boste najbrž lotili kar na spletu. Že takoj velja posebno pozornost posvetiti samim oglasom in njihovim avtorjem. V svoj ožji izbor uvrstite le oglase, ki vsebujejo celovit in verodostojen opis naprave, ki se prodaja. To pomeni, da morajo biti navedene lastnosti mobilnega telefona, predvsem pa vas zanima stanje rabljene naprave – pobrskajte za podatkom, koliko je telefon star in kako dobro je ohranjen. Nujno je, da so oglasu dodane tudi fotografije naprave – če teh ni, jih lahko naknadno zahtevate od prodajalca, ali pa oglas preprosto preskočite. Na fotografijah preverite, v kakšnem stanju je telefon. Pozorni bodite na stanje zaslona in tipk, seveda pa tudi na splošno ohranjenost naprave.

Poleg tega, da ste pozorni na samo vsebino oglasa, preverite še prodajalca. Na večini spletnih oglasnikov je vidno, koliko časa je prodajalec že registriran – starejši računi so načeloma bolj vredni vašega zaupanja, medtem ko so uporabniki, ki so se registrirali šele nedavno, lahko sumljivi. Preverite preostalo ponudbo prodajalca – če ta prodaja veliko število mobilnih telefonov ali pa je njegova ponudba na drug način neobičajna, je možno, da gre za goljufa. Tako lahko prepoznate tudi preprodajalce ukradenih naprav.

2. Pozanimajte se o garancijskem roku in priloženih papirjih

Pri mobilnikih je gotovo velik plus, če je naprava še v veljavnem garancijskem roku. Najprej se seveda pozanimajte, kdaj je bila naprava kupljena, nato pa povprašajte še po trajanju garancije. Če je rabljeni mobilni telefon še v garanciji, potem morate od prodajalca pridobiti tudi papirje, ki vam omogočajo uveljavljanje garancije. Od prodajalca zahtevajte originalni račun ter podpisan garancijski list, saj boste le tako lahko koristili garancijske pogoje.

Pri preverjanju garancije bodite pozorni tudi na to, kje je bil telefon kupljen. Če je bil telefon kupljen v tujini, vam garancija morda le malo pomaga, saj nimate dostopa do pooblaščenih serviserjev, tako da bi morali napravo na lastne stroške pošiljati v tujino. Druga pomembna podrobnost pri tem pa je, da preverite, ali papirji res veljajo za napravo, ki se prodaja – na računu mora biti naveden pravi naziv izdelka, prav tako je treba preveriti, ali tam navedena IMEI številka res ustreza prodajani napravi.

3. S prodajalcem se dogovorite za osebni prevzem

Če je le možno, se s prodajalcem rabljenega mobilnega telefona dogovorite za osebni prevzem. S tem se na enostaven način zavarujete pred prevarami, ki se jih včasih poslužujejo tisti, ki izdelke pošiljajo po pošti. Pri prevzemu imate čas, da telefon temeljito pregledate in preverite tudi delovanje naprave. Predvsem preverite, ali delujejo funkcionalnosti, katerih s fotografij ni mogoče razbrati – delovanje fizičnih tipk, zaslona na dotik, zvočnika, mikrofona, fotoaparata in bliskavice … Dobro je, da preverite tudi stanje pod pokrovom ohišja – predvsem stanje baterije ter morebitne znake stika z vodo.

Izogibajte se prodajalcem, ki se ne želijo osebno sestati. V nekaterih primerih je sicer res težko urediti srečanje, a vseeno je bolje, da si za to vzamete nekaj več časa, kot pa da tvegate z nakupom telefona po pošti, pri čemer ste zelo slabo zavarovani pred morebitnimi prevarami.

Nakup rabljenega mobilnega telefona torej resda zahteva nekaj pozornosti, a skrbna izbira prave ponudbe se vam obrestuje z dolgoročnim zadovoljstvom. Tudi sami boste ugotovili, da ni težko najti dobre ponudbe in za nizko ceno dobiti odličnega rabljenega telefona, ki bo deloval brezhibno in zanesljivo še dolgo vrsto let. Le nekaj nasvetov morate upoštevati in že ste pripravljeni na spletno nakupovanje vašega novega rabljenega mobilnika!

Natisni
Avtor: mobilc.si
0 Komentarjev

Kategorije: TutorialsOgledov: 4857

Oznake: rabljen telefonnakup

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni! Prijava

Vaše ime
Vaš email
Zadeva
Sporočilo
x

Zadnji oglasi

Xiaomi Pocophone M3 Dual SIM 64GB Cool Blue Prodam 169,99 €
Nov, vsa pripadajoča oprema, 24-mesečna garancija, na voljo v modri barvi, deluje na vsa omrežja, GSM aparat ni vezan na nobeno naročniško razmerje, … LASTNOSTI GSM APARATA TEHNOLOGIJA Omrežja:...
Huawei Watch GT 2 Pro Sport 46mm Black Prodam 269,99 €
Nova, vsa pripadajoča oprema, 24-mesečna garancija, na voljo v črni barvi, s črnim paščkom … LASTNOSTI PAMETNE ROČNE URE TEHNOLOGIJA Brez povezave na mobilno omrežje TELO Dimenzije: 46.7 x 46.7 x...
Samsung Galaxy A72 (A725) 128GB Dual SIM Awesome Black Prodam 484,99 €
Nov, vsa pripadajoča oprema, 24-mesečna garancija, na voljo v črni barvi, deluje na vsa omrežja, GSM aparat ni vezan na nobeno naročniško razmerje, … TEHNOLOGIJA Omrežja: GSM / HSPA / LTE omrežje:...
Motorola (XT2091-3) Moto G9 Power Dual Sim 128GB... Prodam 199,99 €
Nov, vsa pripadajoča oprema, 24-mesečna garancija, na voljo v zeleni barvi, deluje na vsa omrežja, GSM aparat ni vezan na nobeno naročniško razmerje, … LASTNOSTI GSM APARATA TEHNOLOGIJA Omrežja:...
Apple iPhone 8 64GB Space Gray Prodam 254,99 €
Rabljen, kot nov, na voljo v vesoljno sivi barvi, deluje na vsa omrežja, GSM aparat ni vezan na nobeno naročniško razmerje, … LASTNOSTI GSM APARATA Tehnologija: GSM / HSPA / LTE 2G omrežje GSM...