Uporabni nasveti

sreda, 26. avgust 2015

Kako izboljšati življenjsko dobo baterije pametnega telefona: 10 nasvetov in trikov, s katerimi bomo privarčevali baterijo

Če ste tudi vi siti stalnega polnjenja vašega pametnega telefona, si oglejte naslednje nasvete in trike, ki smo jih pripravili, da bo vaša baterija zdržala dlje časa.

Baterija pametnega telefona se tako hitro sprazni zaradi velikega, svetlega zaslona in ostalih porabnikov kot so: Wi-Fi, Bluetooth, GPS, 3G in 4G. Trenutno še ne poznamo baterij, ki bi temeljile na boljši tehnologiji, kar pomeni, da nas bodo še nekaj časa lahko reševale le programske nastavitve, s katerimi omejimo porabo energije. Z upoštevanjem naslednjih nasvetov in nekaj spremembami nastavitev na vašem telefonu ter bolj varčnim načinom uporabe lahko konkretno podaljšate življenjsko dobo baterije.

Na voljo nam je tudi ogromna izbira prenosnih USB polnilnih postaj, s katero lahko napolnimo telefon tudi na poti. Če imate telefon priznane znamke, lahko na spletu kupite prirejena ohišja s prostorom za zmogljivejšo baterijo, vendar pa vaš telefon ne bo več tako tanek.

Ne bomo vam svetovali, da zmanjšate samo uporabo telefona. Naš cilj je, da vam pokažemo, kako zmanjšati porabo energije ter podaljšati življensko dobo baterije. Torej, tukaj je 10 nasvetov in trikov, ki vam bodo pomagali ohraniti baterijo pametnega telefona polno dlje časa ter vam prihranili vsakodnevno polnenje.

1. Zatemnitev svetlosti zaslona

Verjetno tudi vi uživate v svetlem in barvitem zaslonu vašega pametnega telefona. Vendar je prav ta smrtni sovražnik baterije. Zaslon porabi več baterije, kot katera koli druga komponenta v telefonu, saj porablja energijo v silovitem tempu. Večina telefonov vključuje funkcijo samodejne prilagoditve svetlosti, ki svetlost zaslona prilagodi tako, ​​da ustreza ravni svetlobe okolja. Seveda ta način svetlosti zaslona porabi manj energije, kot bi porabil zaslon s polno svetlostjo, še boljše rezultate pa boste dobili z nastavitvijo na najnižjo stopnjo svetlosti. Že samo z upoštevanjem tega nasveta, boste privarčevali ogromno energije ter s tem dlje ohranili baterijo polno.

2. Zmanjšajte zakasnitev zaklepa zaslona

Med nastavitvami zaslona poiščite nastavitev “zakasnitev zaslona” ali kaj podobnega. Na iPhon-ih, poiščite funkcijo “Auto-Lock” v meniju “General settings”. S to nastavitvijo izberete, kako dolgo bo vaš ekran ostal prižgan od vašega zadnjega dotika. Tukaj šteje vsaka sekunda, saj nima smisla da bi vaš ekran porabljal energijo, če naprave trenutno ne uporabljate. Na večini Android telefonov je najmanjša nastavitev lahko 15 sekund. Če je vaša trenutna nastavitev 2 minuti, razmislite o spremembi na 30 sekund. Na iPhone-u, je najmanjša možna nastavitev na 1 minuto.

3. Ugasnite bluetooth

Čeprav radi uporabljate bluetooth za povezovanje z računalnikom ali slušalkami, vedite, da v primeru ko niste povezani, vaša naprava vsakih nekaj sekund išče naprave na katere se lahko poveže. S tem po nepotrebnem razsipamo z našo baterijo. Prepričajte se, da bluetooth redno izklapljate, ko ga ne potrebujete več in privarčujete uro ali več vaše baterije.

4. Izklopite WI-FI

Enako kot bluetooth, je tudi brezžično omrežje WI-FI velik porabnik baterije. Ko zapustite vaše WI-FI omrežje, bo naprava neprestano iskala nove točke za povezovanje ter poskusila spoznavati druga omrežja. Izklopite WI-FI povezovanje, ko ga ne potrebujete oz. ko niste v znanem WI-FI omrežju. Uporabniki Androida si lahko na namizju ustvarite bližnjico za vklop in izklop WI-FI, ali pa po ekranu s prstom potegnete z vrha navzdol ter kliknete na ikono za WI-FI v opravilni vrstici (dvakrat če imate različico Lollipop). Na iPhone-ih pa z dna proti vrhu, da se nam pokaže kontrolni center, kjer lahko WI-FI izklopimo.

5. Nastavitve za določanje lokacije in GPS

Naslednji velik porabnik so aplikacije, ki uporabljajo GPS, Wi-Fi ali mobilno omrežje za določanje vaše lokacije. Kot uporabnik lahko aplikacijam onemogočimo dostop do uporabe naše lokacije, ali pa določimo koliko energije lahko porabi (na Androidu). V nastavitvah poiščemo gumb “lokacija”, izberemo lahko visoko natančnost, ko jo zares potrebujemo ali pa varčevanje z energijo, ko tega ne potrebujemo.

6. Ugasnimo aplikacije, ki delujejo v ozadju

Multitasking - zmožnost, ki napravi omogoča delovanje več aplikacij ob istem času (ena najbolših funkcij pametnih telefonov). Vendar pa je to zelo potrošen način uporabe, ker ostanejo aplikacije po nepotrebnem aktivne in porabljajo baterijo. S pravilnim izklapljanjem aplikacij, zmanjšamo število aktivnih aplikacij v ozadju in privarčujemo z baterijo.

Na androidih kliknemo na več opravilnostni gumb - večinoma je to desni gumb z ikono treh kvadratkov ali črtic. Ko se pokažejo aktivne aplikacije jih potegnemo v stran in jih tako izklopimo. Na iPhone-ih pa dvakrat kliknemo na gumb in delujoče aplikacije potegnemo navzgor. Android in iPhone imata nadzor baterije, tako lahko preverimo katere aplikacije so najbolj potratne. Izvemo tudi, katere aplikacije je potrebno izbrisati ali pa redno izklapljati, ko prenehamo z uporabo.

7. Izklopite vibracije

Vam je bolj všeč da telefon vibrira, kot predvaja ton zvonenja? Nažalost vibriranje telefona porabi veliko več energije, kot predvajanje tona zvonenja. Ton zvonenja se predvaja skozi majhen zvočnik, ki je v vašem telefonu. Vibriranje pa povzroča obtežen motorček, ki se začne vrteti. Zato vibriranje porabi veliko več energije, kot zvočna opozorila. Če ne želite, da vaš telefon opozarja zvočno, raje izklopite zvonenje in imejte telefon na vidnem mestu, kjer boste videli, če vas kdo kliče. Tako boste ustregli svoji bateriji in prijateljem.

8. Izklopite nepotrebna opozorila

Dandanes vsaka aplikacija pošilja opozorila, reklame, se posodablja itd... Ko se zgodi ena izmed naštetih situacij, aplikacija prižge vaš ekran, izpiše neko besedilo, predvaja zvok, zavibrira telefon ter prižge opozorilne LED lučke. Vse to porablja vašo baterijo. Izklop nepotrebnih opozoril, privarčuje kar lep del baterije in vam posledično tudi omogoči bolj nemoteno življenje.

9. Potisna sporočila

Neprestano preverjanje e-poštnega predala porablja baterijo. Namesto nastavitve, ki omogoča potisna sporočila, raje nastavimo preverjanje e-pošte na vsakih 15 ali 30 minut, saj pravzaprav ne moremo odgovoriti na vso e-pošto v istem trenutku.

10. Način varčevanja baterije

Odvisno je od vašega modela naprave, lahko odkrijemo da je proizvajalec že dodal možnost varčevanja z baterijo (na napravah Android imamo na voljo pestro izbiro nastavitev za varčevanje), Applove naprave te funkcije nimajo. Obstaja tudi možnost, da poiščemo aplikacijo, ki je namenjena varčevanju baterije in jo prenesemo na svoj pametni telefon.

Vklop načina za varčevanje z baterijo, samodejno upravlja s porabo baterije na najbolj varčen način. Na primer, lahko izklopi samodejne posodobitve aplikacij v ozadju, zatemni ekran, zmanjša zakasnitev zaklepa zaslona, izklopi nepotrebne animacije in izklopi vibriranje. Ponavadi se način varčevanje vklopi sam, ko imamo manj kot 20% baterije, nastavitev lahko po želji nastavimo na 30% ali katero koli željeno stopnjo. Prej ko bo telefon vklopil varčevanje, dlje bo zdržala naša baterija.

Nekaj telefonov, večinoma HTC ali Samsung, imajo tako imenovano ekstremno (ali ultra) varčevanje z energijo. Te izklopijo vse, razen najnujnejših funkcij, kot so klicanje in SMS sporočila (celo zaslon se spremeni v črno-belega) in lahko vaših 15% baterije podaljša v 24 ur delovanja.

Ostale možnosti varčevanja

Med nastavitvami lahko najdemo kopico možnosti za vklop ali izklop različnih senzorjev in funkcij. Večina teh nastavitev ima zelo majhen vpliv na baterijo, vendar sešteto se lahko nabere kar lep delež. Na iPhone-ih lahko izklopimo funkcijo “Raise to Speak” v nastavitvah Siri, za katero trdijo da je med večjimi porabniki.Za konec naj še omenimo, da telefon raje vsake toliko izklopite in ponovno vklopite, kot da ga puščate v načinu spanja ves čas.

Večinoma lahko tako odpravimo večino nejasnih razlogov prevelike porabe energije ter ohranimo baterijo pametnega telefona polno dlje časa. Če ne želite upoštevati vseh teh nasvetov, to ni potrebno. Za začetek poskusite z nekaj spremebami v nastavitvah in triki za bolj varčno porabo energije, morda boste presenečeni, ko zvečer ne boste rabili telefona priključiti na polnenje.

Natisni
Avtor: mobilc.si
0 Komentarjev

Kategorije: TutorialsOgledov: 7060

Oznake: baterijauporabni nasveti

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni! Prijava

Vaše ime
Vaš email
Zadeva
Sporočilo
x

Zadnji oglasi

Karl Lagerfeld Choupette Fun zaščitni ovitek (TPU) za... Prodam 19,99 €
Karl Lagerfeld Choupette Fun zaščitni ovitek (TPU) za mobilnik iPhone XS Max (6.5”) Transparent barve – Visokokakovosten prožen TPU material – Odporen proti udarcem – Visoka prepustnost barv –...
Preklopna torbica Nillkin Sparkle za Samsung A605 Galaxy... Prodam 9,99 €
Nillkin Sparkle preklopna torbica za Samsung A605 Galaxy A6 Plus (2018), v črni barvi, bo vaš mobilnik ščitila pred praskami in udarci. – mehke linije – umetno usnje – protizdrsno – superioren...
SPIGEN Rugged Armor Urban zaščitni ovitek (TPU) za... Prodam 14,99 €
SPIGEN Rugged Armor Urban zaščitni ovitek (TPU) za mobilnik Samsung G965 Galaxy S9 Plus, črne barve – Visokokakovosten prožen TPU material – Odporen proti udarcem – Visoka prepustnost barv –...
Zaščitno steklo 5D Glass (kaljeno steklo) za Huawei P20... Prodam 14,99 €
Visoko kvalitetno 5D kaljeno steklo zagotavlja popolno zaščito od roba do roba, odlično jasnost slike in prijeten dotik. Lepilo je nanešeno po vsej površini. Lastnosti: – Za Huawei P20 Lite –...
SPIGEN SGP Airskin zaščitni ovitek (TPU) za mobilnik... Prodam 14,99 €
SPIGEN SGP Airskin zaščitni ovitek (TPU) za mobilnik Apple iPhone XR (6.1”), črne barve – Visokokakovosten prožen TPU material – Odporen proti udarcem – Visoka prepustnost barv – Ohranja elegantne...