Uporabni nasveti

torek, 28. marec 2017

Najboljše antivirusne in varnostne aplikacije za Android

Glede na to, kako pogosto se v medijih omenjajo zlonamerne in izsiljevalske aplikacije ter hekerski vdori, se morda sprašujete, kateri antivirusni program je najboljši za zaščito vašega dragega Android telefona in podatkov na njem. Zato smo sestavili posodobljen seznam aplikacij, ki bodo vašo napravo dobro zaščitile. To so najboljše antivirusne in varnostne Android aplikacije leta 2016 in 2017 – od zaščite v primeru kraje do preprečevanja vdorov trojanskih konjev.

CM Security

CM Security (Clean Master) je vsestranska rešitev proizvajalca Cheetah Mobile. Prinaša celo vrsto protivirusnih in varnostnih ukrepov povsem brezplačno – če vas seveda ne motijo nadležni oglasi. Te lahko sicer odstranite za 0,99 $ mesečno. Aplikacija skuša ponuditi vse – antivirus, zaščito pri brskanju po spletu, varčevanje z baterijo, varovanje zasebnosti, vse v enem. Pri tem ubere zelo enostaven pristop – CM Security zazna morebitne grožnje in vas preprosto vpraša, kaj storiti z njimi. Morda bo to razočaralo tiste uporabnike, ki radi brkljajo po nastavitvah, saj veliko teh CM Security ne ponuja. Ena morebitna slabost te antivirusne aplikacije je neprestano opozarjanje na druge pomanjkljivosti naprave in promoviranje drugih Cheetah Mobile aplikacij, ki bi pri tem lahko pomagale. A glede na to, da je aplikacija brezplačna, se ne moremo preveč pritoževati.

Kaspersky Internet Security

Kaspersky je znan proizvajalec antivirusnih in varnostnih rešitev za osebne računalnike, te rešitve pa s svojo Android aplikacijo prenaša tudi na mobilne naprave. S tem dobite antivirusno zaščito, nadzor nad klici in sporočili, zaščito v primeru kraje ter zaščito pred spletnimi prevarami. Prav tako nudi aplikacija sprotno zaščito pri brskanju po spletu in nastavitve zasebnosti, čeprav je treba za celovito zaščito plačati ceno za premium različico aplikacije – ta trenutno znaša 14,95 $ na leto. Če želite zaščititi več kot le eno Android napravo, lahko dodate še dve za dodatnih 5 $ na napravo. Če želite preizkusiti premium funkcije, vam je na voljo 30-dnevno preizkusno obdobje, boste pa morali za uporabo nekaterih funkcij ustvariti račun s svojim e-poštnim naslovom. Zaščita v primeru kraje na primer zahteva račun, čeprav ni med premium funkcionalnostmi.

Malwarebytes Anti-Malware

Malwarebytes je zaradi različnih razlogov ena izmed privlačnejših izbir na seznamu. Prvič zato, ker se osredotoča na zanesljivo opravljanje enega dela – zaščito telefona pred zlonamernimi vsiljivci – drugič pa zato, ker to opravi v enostavnem uporabniškem vmesniku z uporabnimi nastavitvami. To pomeni, da je aplikacija v primerjavi z drugimi s tega seznama pri delovanju relativno nezahtevna in lahko nudi brezplačno sprotno zaščito. Poleg zaščite pred škodoželjnimi vsiljivci ponuja aplikacija prikladno funkcijo pregleda zasebnosti, ki pregleda nameščene aplikacije in jih razvrsti v kategorije, ki omogočajo enostaven in hiter vpogled v morebitne ranljivosti vseh aplikacij na telefonu. Verjetno boste z zanimanjem preverili kategorije, kot je »Aplikacije, ki vas lahko stanejo denarja«. Funkcija varnostnega pregleda na podoben način preleti nastavitve telefona in hitro oceni potencialne ranljivosti v vaši zaščiti in svetuje pri odpravljanju le-teh. Preventivna ukrepa sta tudi onemogočanje namestitve aplikacij iz neznanih virov ter onemogočanje dostopa do nastavitev za razvijalce. Aplikacija ne omogoča nadzora nad podatkom o lokaciji naprave, kar nudijo mnoge druge, a po tem tudi ni potrebe, saj to omogočajo že nastavitve sistema Android. Malwarebytes morda ne nudi toliko funkcionalnosti kot alternative, je pa vseeno dobro premišljena rešitev, ki je brezplačna in učinkovita pri svojem delu.

Avast Antivirus & Security

Avast Antivirus & Security je komplet, ki je s funkcionalnostmi med najbolj obdarjenimi na tem seznamu. Če iščete aplikacijo, ki bo poskrbela za varnost, RAM pospeševanje, čiščenje navlake in druge zadeve, je Avast morda prava rešitev. Nekatere izmed teh funkcionalnosti bodo zahtevale namestitev dodatnih komponent, kot je to sicer v navadi pri mnogih podobnih aplikacijah. Kar se tiče varnostnih funkcionalnosti ima Avast možnost ročnega ali sprotnega skeniranja za škodljivimi vsiljivci, kar gre pričakovati od antivirusne aplikacije. Poleg tega pa nudi možnost preverjanja varnosti Wi-Fi povezave ter zaklepanje aplikacij, do katerih boste potem lahko dostopali le sami. Avast nudi tudi nastavitve požarnega zidu, za kar pa je treba imeti odklenjen telefon. Za razliko od nekaterih alternativ na našem seznamu so Avastovi oglasi razmeroma nevsiljivi, čeprav promovirajo njihove aplikacije za dopolnitev programskega paketa. Če teh dopolnitev ne želite ali ne potrebujete, so ponavljajoči se oglasi lahko nadležni. Če se želite znebiti oglasov, boste morali plačati za premium različico, ki zahteva mesečno ali letno plačilo, cena pa je odvisna od vaše lokacije. Če se odločite za plačilo, bo vsaka naročnina veljavna na vseh Android napravah, ki jih uporabljate s svojim Play Store računom. Če k temu dodate še možnost blokiranja klicev in nastavitve zasebnosti, ki prikažejo vse potrebne podatke v enostavnem in razumljivem seznamu, je Avast uporaben protivirusni program za tiste, ki iščejo vsestransko zaščito v enem paketu.

AVG Antivirus Security

AVG Antivirus Security prinaša več, kot bi si mislili iz imena aplikacije – omogoča namreč zaklep aplikacij, zaščito v primeru kraje, upravljanje opravil ter varnostno kopiranje aplikacij. Vse to združuje aplikacija z odličnim uporabniškim vmesnikom. Ima tudi nekaj nastavitev za varčevanje z baterijo ter sposobnost nadzora nad porabo energije in aplikacijami, ki so najbolj potratne. Možnosti varčevanja z baterijo sicer združujejo nastavitve, ki jih najdemo v osnovni ponudbi sistema Android, a združitev različnih možnosti in prikaz na enem mestu omogoča enostaven nadzor. Za čiščenje navlake skrbi komponenta AVG Cleaner, ki jo je treba namestiti posebej, a deluje v okviru paketa AVG Antivirus Security. V tem primeru se zdi smiselno, da je komponenta ločena, saj tako nimamo opravka s pretirano velikim programom in vanj natlačenimi funkcionalnostmi. Treba je omeniti, da je AVG Cleaner tako kot AVG Antivirus brezplačen za prenos, nudi pa možnost plačljive nadgradnje na Pro verzijo, ki nudi dodatne funkcionalnosti in odstrani oglase. Za uporabo funkcije Phone Locator ne potrebujete premium različice, boste pa morali ustvariti račun s svojim e-poštnim naslovom.

Lookout

Lookout je ena izmed aplikacij na tem seznamu, ki na osebnih računalnikih ni na voljo – namenjena je izključno mobilnim napravam. Poleg tega za uporabo zahteva registracijo in prijavo. Ob registraciji sta na voljo brezplačna in plačljiva različica – plačljiva stane okoli 2 $ mesečno. Brezplačna različica nudi zaščito aplikacij in nadzor nad lokacijo telefona, premium uporabniki pa bodo koristili še zaščito pri brskanju po spletu, pregled nad nastavitvami zasebnosti nameščenih aplikacij in nekatere funkcionalnosti za zaščito v primeru kraje. Poleg tega Lookout nudi tudi prikladno opozorilo o morebitnem vdoru, če zazna ranljivosti uporabljanih procesov in storitev – tako lahko pravočasno omejite dovoljenja le-teh. Izkaže se torej, da brezplačna različica le ni tako omejena. Zaščita aplikacij deluje proti vsiljivim oglasom, robotom, prevaram, zlorabam dostopa, vohunskim programom in drugim škodljivim vsiljivcem.

McAfee Mobile Security

McAfee je uveljavljeno ime med ponudniki varnostne programske opreme za osebne računalnike, njihova Android aplikacija pa ponuja funkcionalnosti visokega standarda, kakršnega gre pričakovati od priznane znamke. Poleg tega, da omogoča zaščito na zahtevo ali sproti, preverja izpostavljenost vaših podatkov zlorabi skozi nameščene aplikacije, nudi pa tudi možnost zaklepa aplikacij pred nepooblaščeno uporabo. Druge možnosti, kot so varnostno kopiranje naprave, funkcija iskanja naprave in določene nastavitve profila, zahtevajo dodatna dovoljenja in registracijo računa z e-poštnim naslovom. Če želite koristiti premium različico je McAfee razmeroma draga rešitev. S ceno 29,99 $ na leto je kar dvakrat dražja od nekaterih alternativ, čeprav je v tem oziru blizu rešitvam kot je Lookout Premium. Ne moremo pa pohvaliti estetike uporabniškega vmesnika.

Norton Security Antivirus

Norton Security Antivirus je še ena izmed priljubljenih varnostnih rešitev za osebne računalnike, ki je zdaj na voljo tudi uporabnikom mobilnih naprav. Aplikacija omogoča blokiranje in odstranjevanje škodljivih vsiljivcev na zahtevo ali sproti. Poleg tega nudi zdaj že znano funkcionalnost pregleda in predstavitve morebitnih ranljivosti zasebnih podatkov. Norton nudi funkcionalnost, ki je pri alternativah ne najdemo – integrira se v Google Play in prikazuje morebitna opozorila za aplikacije, ki jih nameravate namestiti. Vidite lahko, če aplikacija obremenjuje baterijo, trati podatkovno povezavo ali predstavlja kakšno drugo tveganje. Premium različica ima 30-dnevno preizkusno obdobje, v katerem lahko uporabljate vse funkcionalnosti, po tem pa vas bo program stal 29,99 $ letno, kar je primerljivo s paketom McAfee. Ima pa Norton eleganten dizajn in omogoča enostavno uporabo.

Natisni
Avtor: mobilc.si
0 Komentarjev

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni! Prijava

Vaše ime
Vaš email
Zadeva
Sporočilo
x

Zadnji oglasi

Xiaomi Pocophone M3 Dual SIM 64GB Cool Blue Prodam 169,99 €
Nov, vsa pripadajoča oprema, 24-mesečna garancija, na voljo v modri barvi, deluje na vsa omrežja, GSM aparat ni vezan na nobeno naročniško razmerje, … LASTNOSTI GSM APARATA TEHNOLOGIJA Omrežja:...
Huawei Watch GT 2 Pro Sport 46mm Black Prodam 269,99 €
Nova, vsa pripadajoča oprema, 24-mesečna garancija, na voljo v črni barvi, s črnim paščkom … LASTNOSTI PAMETNE ROČNE URE TEHNOLOGIJA Brez povezave na mobilno omrežje TELO Dimenzije: 46.7 x 46.7 x...
Samsung Galaxy A72 (A725) 128GB Dual SIM Awesome Black Prodam 484,99 €
Nov, vsa pripadajoča oprema, 24-mesečna garancija, na voljo v črni barvi, deluje na vsa omrežja, GSM aparat ni vezan na nobeno naročniško razmerje, … TEHNOLOGIJA Omrežja: GSM / HSPA / LTE omrežje:...
Motorola (XT2091-3) Moto G9 Power Dual Sim 128GB... Prodam 199,99 €
Nov, vsa pripadajoča oprema, 24-mesečna garancija, na voljo v zeleni barvi, deluje na vsa omrežja, GSM aparat ni vezan na nobeno naročniško razmerje, … LASTNOSTI GSM APARATA TEHNOLOGIJA Omrežja:...
Apple iPhone 8 64GB Space Gray Prodam 254,99 €
Rabljen, kot nov, na voljo v vesoljno sivi barvi, deluje na vsa omrežja, GSM aparat ni vezan na nobeno naročniško razmerje, … LASTNOSTI GSM APARATA Tehnologija: GSM / HSPA / LTE 2G omrežje GSM...